sernik makowy
Składniki:
- 30 dag mąki pszennej
- 1 kostka margaryny
- 20 dag cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jaja
CIASTO: Utrzeć 25 dag margaryny z cukrem pudrem, 3 żółtkami, mąką wymieszaną z łyżeczką proszku do pieczenia. Białka z 3 jaj ubić na sztywno. Delikatnie wszystko wymieszać i wyłożyć na blachę.
Składniki:
- 1 kg zmielonego sera
- 20 dag margaryny
- 8 jaj
- 25 dag cukru kryształu
- 1 cukier waniliowy
- 5 dag kaszy manny
- 25 dag maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 kg jabłek
SER: Mak sparzyć i zemleć. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawać po jednym żółtku. Na końcu dodać ser, proszek do pieczenia, kaszę mannę. Z białek ubić sztywną pianę i wymieszać z masą serową. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać zmielony mak i starte jabłka. Na przygotowane ciasto
wyłożyć ser z makiem i jabłkami, przykryć drugą częścią - masą z samego sera. Upiec ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz