wtorek, 26 kwietnia 2011

sernik makowy


Składniki:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny
  • 20 dag cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jaja
CIASTO: Utrzeć 25 dag margaryny z cukrem pudrem, 3 żółtkami, mąką wymieszaną z łyżeczką proszku do pieczenia. Białka z 3 jaj ubić na sztywno. Delikatnie wszystko wymieszać i wyłożyć na blachę. 


Składniki:
  • 1 kg zmielonego sera
  • 20 dag margaryny
  • 8 jaj
  • 25 dag cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 dag kaszy manny
  • 25 dag maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 kg jabłek
SER: Mak sparzyć i zemleć. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawać po jednym żółtku. Na końcu dodać ser, proszek do pieczenia, kaszę mannę. Z białek ubić sztywną pianę i wymieszać z masą serową. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać zmielony mak i starte jabłka. Na przygotowane ciasto
 wyłożyć ser z makiem i jabłkami, przykryć drugą częścią - masą z samego sera. Upiec ciasto. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz