sobota, 23 kwietnia 2011

migdałowa babka drożdżowa



Składniki: 
  • 0,5 kg mąki
  • 250 ml mleka
  • 3 dkg drożdży
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 kostki masła
  • 5 dkg migdałów
  • 0,5 łyżki soli
  • 4 jajka
Przesiać do miski 1/4 mąki, dodać letnie mleko, łyżkę cukru i drożdże. Wymieszać, zostawić w ciepłym miejscu na 2 godziny. Dodać resztę mąki, cukru, pianę z białek, żółtka, sól i migdały. Zagnieść, dodać stopione masło. Zagnieść, przykryć, postawić w cieple. Gdy ciasto podwoi objętość włożyć do natłuszczonych form. 
Piec około godziny w temperaturze 175 stopni. 


Korzystając z okazji, życzę wszystkim Wesołych i Smakowitych Świąt! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz